Známe stálé jezdce Grand Prix

BSI, britský promotér cyklu Speedway Grand Prix, oznámil, kterých patnáct jezdců bude v roce 2014 bojovat o titul mistra světa. Jak už jsme si zvykli, osm nejlepších závodníků letošní sezony se automaticky kvalifikovalo na následující rok, tři závodníky dodal Grand Prix Challenge v Poole a zbylá čtyři místa rozdělil promotér dle svého uvážení.

Své jisté tak měli mistr světa Tai Woffinden, Jaroslaw Hampel, vítěz závodu Challenge Niels Kristian Iversen, Nicki Pedersen, Greg Hancock, Emil Sajfutdinov, Matej Žagar a Darcy Ward, jenž se stihl protlačit do osmičky, přestože kvůli zranění ramena vynechal několik závodů uprostřed sezony.

Australan na poslední chvíli vystrnadil z osmé pozice Tomasze Golloba, který nedokončil sezonu ze zdravotních důvodů. To samé platí i obhájci titulu Chrisi Holderovi. O divoké kartě pro oba dnes už bývalé mistry světa nemohlo být nejmenších pochyb. Jednou na startu chyběl i Andreas Jonsson a rovněž jeho pozice při udělování divokých karet byla pevná. Tu poslední nakonec pořadatel přiřkl Jonssonovu krajanovi Fredriku Lindgrenovi, přestože se spekulovalo, že by posledním šťastlivcem mohl být Rus Grigorij Laguta. Pro reprezentanta třech korunek nakonec patrně rozhodl větší marketingový potenciál Švédského království a zároveň ne úplně vstřícný postoj mistra Evropy z roku 2011.

Na jihu Velké Británie si postup do Grand Prix Challenge zajistil Kenneth Bjerre, který se do cyklu vrací po roční pauze. V Poolu svá místa v předstihu potvrdili také Niels Kristian Iversen a Krzysztof Kasprzak. Poněvadž „PUK“ skončil mezi nejlepšími osmi v roce 2013, usmálo se štěstí v podobě postupu na čtvrtého v pořadí Martina Smolinského, jenž bude jediným debutantem mezi stálými účastníky.

Na příští sezonu byli jmenování jen tři kvalifikovaní náhradníci připraveni zaskočit při absenci některého ze stálých jezdců. Na šanci čekají Chris Harris, Troy Batchelor a Michael Jepsen Jensen. Emoce budí zejména jméno Brita, neboť ten byl nasazen jako náhradník do Challenge v Poole, přestože už byl vyřazen v dřívější části kvalifikačního pavouka a ani nebyl na řadě za postupujícími závodníky.

Stálí účastníci:
1 Tai Woffinden
2 Jaroslaw Hampel
3 Niels Kristian Iversen (vítěz GP Challenge)
4 Nicki Pedersen
5 Greg Hancock
6 Emil Sajfutdinov
7 Matej Žagar
8 Darcy Ward
9 Tomasz Gollob (divoká karta)
10 Krzysztof Kasprzak (postup z GP Challenge)
11 Fredrik Lindgren (divoká karta)
12 Chris Holder (divoká karta)
13 Andreas Jonsson (divoká karta)
14 Kenneth Bjerre (postup z GP Challenge)
15 Martin Smolinski (čtvrtý v GP Challenge)

Kvalifikování náhradníci:
19 Chris Harris
20 Troy Batchelor
21 Michael Jepsen Jensen

Označeno štítky: Štítky:

Máte k tomu co říct?