Sestava pro SGP 2017 je kompletní, mezi elitu se vrací Sajfutdinov

Pořadatelé elitního plochodrážního šampionátu na sebe nenechali se zveřejněním zbylých čtyř jmen pro příští ročník seriálu Grad Prix dlouho čekat. Už nyní tak známe kompletní složení stále pátnáctky. K jedenácti již známým tvářím přibyli zbývající čtyři. Asi Vás nepřekvapí, že pořadatelé ukázali na trojnásobného mistra světa Nicki Pedersena. Společně s ním se pak ze své divoké karty mohou radovat Matej Zagar, Maciej Janowski a Emil Sajfutdinov.

Výběr hvězdného Dána Pedersena asi není pro žádného fanouška překvapením. Nicki dlouhodobě patří mezi světovou elitu a rozhodně mezi nejlepší závodníky světa patří. Trojnásobný mistr světa sice letos nezažil nejvydařenější sezónu, ale přesto by si nejspíš udržení mezi nejlepšími osmi zajistit dokázal, kdyby ovšem v září neupadl ve finále Zlaté přilby po srážce se Sajfutdinovem, a nezajistil si tak pro vážná zranění konec sezóny. Na příští rok by však měla být jedna z největších ikon tohoto sportu opět fit a skvěle připravena.

Maciej Janowski a Matej Zagar bojovali o udržení se mezi top osmi do poslední chvíle. Zatímco Polák měl však skvělý začátek sezóny a pak se mu přestalo dařit, Slovinec na tom byl přesně opačně a špatný úvod sezóny doháněl v závěru. Ani jednomu to ale nakonec ve vyrovnaném ročníku nestačilo. O jejich kvalitách se ale nedá pochybovat. Oba během sezóny ukázali, že jsou schopní výrazně pozvednout kvalitu seriálu a jejich absence by byla výraznou ztrátou.

Takovou menší senzací je návrat mezi elitu v podání ruského dravce Emila Sajfutdinova. Ten se v SGP jako stálice poprvé objevil v roce 2009 jako naprostý „zelenáč“ a v celkovém součtu skončil rovnou třetí. V té době už byl sice juniorským mistrem světa, ale ani tak s tak výborným výsledkem nikdo nepočítal. V dalších sezónách ho zbrzdila zranění, která se na jeho vývoji výrazně podepsala. Stále však patřil mezi nejlepší jezdce. V roce 2013 se pak konečně dokázal zase dostat do pořádné formy a nebyl daleko od zisku titulu. Pak ho ale zbrzdila opět další zranění a na svůj první titul nakonec dosáhl Tai Woffinden. Ruský závodník si pak dal od šampionátu SGP na tři roky pauzu, mezi tím se ale dvakrát stal mistrem Evropy a z plochodrážního světa se určitě nevytratil. A teď se letošní vítěz Zlaté přilby končeně zase vrací mezi plochodrážní elitu.

Celý ročník, až na Grand Prix České Republiky, se tak opět bude muset obejít bez českého reprezentanta. Žádný Čech se totiž nedostal ani mezi náhradníky. Těmi budou Peter Kildemand, Martin Smolinski a Max Fricke. Dále se pak bude SGP opět muset obejít bez polské ikony Jaroslawa Hampela, který rok 2016 vynechal kvůli zranění ze sezóny 2015 a na motocykl po dlouhé době usedl až během sezóny. Chybět bude i třetí z loňského mistrovství Evropy, Krzysztof Kasprzak, další z reprezentantů Polska. Po delší době z elity vypadl také Švéd Andreas Jonsson a s ním i Brit Chris Harris, který si letos nevyjel svou účast v Challengi.

Kompletní sestava pro SGP 2016:

Greg Hancock (USA)
Tai Woffinden (Velká Británie)
Bartosz Zmarzlik (Polsko)
Chris Holder (Austrálie)
Jason Doyle (Austrálie)
Piotr Pawlicki (Polsko)
Antonio Lindback (Švédsko)
Niels-Kristian Iversen (Dánsko)
Matej Zagar (Slovinsko)
Maciej Janowski (Polsko)
Fredrik Lindgren (Švédsko)
Nicki Pedersen (Dásnko)
Patryk Dudek (Polsko)
Martin Vaculík (Slovensko)
Emil Sajfutdinov (Rusko)

Náhradníci:
Peter Kildemand (Dánsko)
Martin Smolinski (Německo)
Max Fricke (Austrálie)

zdroj: speedwaygp.com
foto: Petr Makušev (sportphoto.cz)

  1. Pepa z depa

    Loňský vítěz Zlaté přilby Sajfutdinov??? Nevyhrál náhodou Emil letos? Loňský vítěz je Jurica Pavlič…

Máte k tomu co říct?