13. kolo polské Extraligy, Torun sestoupí z nejvyšší soutěže

V neděli bylo na programu předposlední kolo základní části polské nejvyšší soutěže, v němž český reprezentant Václav Milík, společně se svým týmem Sparta Wroclaw, opět udělal krůček blíž k udržení první příčky před začátkem play-off. A to i přes to, že tentokrát prohrál. Pomoci mu opět dokázal Gorzów a také Grudziadz, která nečekaně obrala Sayfutdinovu skvadru z Leszna. Velmi smutného rozuzlení a nevyhnutelného konce se naopak dostalo týmu z Toruně, který už má jistotu sestupu. Poslední kolo základní části nás čeká už přesně za týden, tak si jej nenechte ujít. O první příčce se rozhodne v přímém souboji dvou nejlepších týmů.

Výsledky 13. kola:

ROW Rybnik – Get Well Torun 49:41
Tobiasz Musielak 13+1, Kacper Woryna 13+1, Brady Kurtz 11+1, Frdrik Lindgren 10+2, Mads Korneliussen 1+1, Robert Chmiel 1, Damian Balinski 0 – Chris Holder 11+2, Grzegorz Walasek 9+2, Jack Holder 7, Igor Kopec-Sobczynski 6, Michael Jepsen Jensen 5+1, Daniel Kaczmarek 2, Pawel Przedpelski 1+1

Zápas dvou týmů ze spodní části tabulky, v němž se bojovlao především o udržení v soutěži. Byl to tedy zápas téměř o vše, především pro Torun. Tu táhli za poslední nadějí bratři Holderové a přidal se k nim Polák Walasek, ale zbytek týmu už tolik bodů nepřidal, a tak se museli nakonec hosté před soupeřem sklonit. Torun sice dlouho vedla, ale nevyšla jí druhá polovina závodu, v níž začala ztrácet a o dva body přišla. Jeden bod sice získala, ale ani ten už jí nepomůže. Je jisté, že Torun zakončí základní část na dně tabulky a čeká jí sestup. Poslední zápas sezóny s předposlední Grudziadzí už pro ni bude v podstatě jen takovou rozlučkou. Rybnik si to naopak s GKM na dálku rozdá o jistotu udržení se.

Wlókniarz Czestochowa – Betard Sparta Wroclaw 47:43
Matej Zagar 13, Leon Madsen 12+1, Rune Holta 10, Andreas Jonsson 7+1, Oskar Polis 3, Sebastian Ulamek 2+1, Michal Gruchalski 0 – Maciej Janowski 12, Tai Woffinden 8+2, Damian Drózdz 8+1, Maksym Drabik 7+1, Szymon Wozniak 4, Václav Milík 2, Andžejs Lebedevs 2

Lídr by se výhrou v Czestochowě výrazně přiblížil jistotě prvenství po základní části. Snažil se proto ze všech sil a závod byl velmi napínavý. Jedinému českému zástupci se v souboji příliš nedařilo, ale i tak byl ve dvojici s Janowským velmi platným členem. Vedení se přelévalo z rukou jednoho týmu ke druhému a až do poslední rozjížďky mohl vyhrát kdokoli.

Rozhodující fázi ale mohl lépe zvládnout jen jeden, a tím byla Czestochowa, která obě poslední jízdy vyhrála v poměru 4:2. Získala tak velmi cenný skalp, ale k ničemu už jí nepomůže. O čtveřici, která po příští neděli postoupí do semifiánle už je beztak dávno rozhodnuto. Wroclaw která bojuje o udržení pozice lídra v závěru základní části získala na stadionu Wlókniarzu alespoň bod a domácím ponechala za výhru jen dva.

GKM Grudziadz – FOGO Unia Leszno 48:40
Artem Laguta 13+1, Antonio Lindback 12+2, Rafal Okoniewski 9+1, Krystian Pieszczek 7, Krzysztof Buczkowski 3, Mike Trzensiok 3, Kamil Wieczorek 1+1 – Emil Sayfutdinov 12, Peter Kildemand 8+2, Bartosz Smektala 8, Grzegorz Zengota 6, Piotr Pawlicki 4+1, Janusz Kolodziej 2+1, Wiktor Lis 0

Favorit z Leszna ztratil podruhé vřadě. Tentokrát podlehl jakožto hostující celek out-siderovi bojujícímu o udržení se. K předposlednímu kolu si jezdci FOGO Unie zajeli do Grudziadze, kde však nedokázali v roli favorita obstát. Domácí díky tvrdé práci a svkělému výkonu Laguty a Lindbacka těžký a důležitý souboj zvládli, a ponechali si naději na udržení se. Je jisté, že přímému sestupu už se vyhnou, ale stále jim hrozí baráž. V posledním kole ještě ale určitě GKM zabojuje o to, aby si tuto nechtěnou pozici vyměnil s Rybnikem.

Falubaz Zielona Góra – Stal Gorzów 45:45
Jaroslaw Hampel 9+1, Jason Doyle 9, Piotr Protasiewicz 8+2, Patryk Dudek 8+1, Jacob Thorssell 5, Sebastian Niedzwiedz 4, Alex Zgardzinski 2+1 – Bartosz Zmarzlik 12, Niels Kristian Iversen 7+2, Martin Vaculík 7+1, Krzysztof Kasprzak 7, Przemyslaw Pawlicki 7, Rafal Karczmarz 5+1, Hubert Czerniawski 0

Gorzów opět pomohl Wroclawi tím, že obral o body jednoho z jejích největších rivalů. Potřetí vřadě se střetl s týmem z top čtyřky a opět ukázal, že do ní určitě také patří. Vzepřel se k výbornému výkonu a dokázal Zielonu Góru okrást o bod za remízu. Nechybělo však příliš a vezl domů cennou výhru. Ještě dvě jízdy před koncem totiž vedl o čtyři body, ale Falubaz v předposlední jízdě srovnal a nakonec remízu udržel. Ziskem jednoho bodu si tak Stal Gorzów udržel ještě teoretickou naději na celkové prvenství po základní části. V posledním kole před semifinále si to o něj rozdá ve vzájemném souboji s Milíkovou Spartou přímo ve Wroclawi.

Tabulka PGE Extraligy po 13. kole:

1. Betard Sparta Wroclaw – 25
2. Falubaz Zielona Góra – 22
3. Stal Gorzów – 20
4. FOGO Unia Leszno – 20
5. Wlókniarz Czestochowa – 14
6. ROW Rybnik – 11
7. GKM Grudziadz – 10
8. Get Well Torun – 5

zdroj: sportowefakty.pl
foto: http://www.speedway.torun.pl/

Máte k tomu co říct?