Fredrik Lindgren opouští Anglii, Elite League na rozcestí

Elite League přišla před sezonou 2014 o jednu ze stálic poslední dekády, Fredrik Lindgren se totiž rozhodl dát vale Britským ostrovům. Kapitán Wolverhamptonu navíc nemusí být jedinou a ani největší ztrátou britského speedwaye.

Švédský reprezentant Fredrik Lindgren cítí, že má v osmadvaceti letech před sebou klíčovou sezonu své kariéry, která určí, zda má na to zařadit se do světové špičky. Bývalý tovární jezdec JRM za tímto účelem chystá mnoho změn, z nichž tou nejviditelnější bude odchod z anglických soutěží. Lindgren tím vyškrtne ze svého kalendáře 28 ligových závodů, ale hlavně omezí úmorné létání za kanál La Manche. Od tohoto kroku si rodák z Örebrö slibuje více času na přípravu a trénink. Mezeru po závodech zacelí starty v Allsvenskanu, švédské druhé nejvyšší soutěži.

Lindgren v Anglii nepoznal jiný klub než Wolverhampton Wolves, jako osmnáctiletý mladík přišel mezi Vlky v roce 2003. Za dohledu Sama Ermolenka a zkušeného krajana Petera Karlssona se vypracoval nejprve na pozici týmové jedničky a později i na jednu z největších hvězd Elite League. Po odchodu Karlssona v roce 2008 se stal kapitánem družiny. O rok později už znovu s Karlssonem za zády přivedl tým k zatím poslednímu titulu mistra Velké Británie, když svůj díl k titulu přiložil i Hynek Štichauer. Před nástupem dua Holder – Ward byl považován za nejlepšího jezdce soutěže. V letošním roce si odbyl rovněž svůj testimonial k deseti letům působení v klubu.

Ještě větší problém než ztráta Lindgrena na sportovním poli, se rýsuje v rozpočtech klubů. Sezonou 2013 totiž končí smlouva britské ploché dráhy s televizí Sky Sports o vysílání Elite League a Premier League. Televizní gigant už na začátku roku 2013 neobnovil smlouvu na vysílání Grand Prix a reálně hrozí, že ztratí zájem i o ligovou soutěž. Přenosy z britských lig jsou přitom obecně považovány za nejlepší na světě.

Pokud by nedošlo k podpisu smlouvy s televizní společností, je velmi pravděpodobné, že by nastal další odliv největších hvězd z Elite League, protože kluby by si je jednoduše nemohly dovolit. Už teď se příjmy jezdců v Anglii pohybují hluboko pod švédskými, neřkuli polskými standardy, a další potenciální snížení kontraktů by závodníci nesli jen velmi těžko. I tak liga přijde o Fredrika Lindgrena, jen těžko si lze představit setrvání Mateje Žagara a svoji budoucnost v Anglii budou určitě zvažovat další ze stálých jezdců Grand Prix příští sezony Martin Smolinski a Krzysztof Kasprzak. O tom, že mezi kluby panuje nejistota, svědčí i to, že žádný z klubů ještě nepotvrdil do sestavy na příští rok některého z lídrů.

foto: Wojta Zavřel (wojta-foto.cz)

Označeno štítky: Štítky:

Máte k tomu co říct?