Předběžné startovní listiny

Dva dny před oficiální tiskovou konferencí a zhruba deset dní před startem víkendu prezentoval pardubický klub aktuální podobu startovních listin svých volných závodů o zlatou stuhu a zlatou přilbu. Uvedení závodníci již s východočeským klubem podepsali kontrakt, u dalších se čeká na odpověď na kontrakt, či vývoj v nižších polských soutěžích. Podívejme se tedy na to, jak by se vše mohlo dále vyvíjet.

Ve startovní listině pátečního juniorského klání aktuálně chybí jedno polské jméno a dva Angličané. Britské barvy by mohl obléknout kupříkladu Robert Lambert, člen britské seniorské reprezentace. Manažer obou závodů Evžen Erban má jistě připraveno několik polských variant, jednou z nich by mohl být obhájce vítězství v nejstarším kontinuálně pořádaném závodu světa Krystian Pieszczek.

Podle našich informací měl o start v závodě zájem i junior z Rumunska, podle všeho se však s touto variantou ve startovní listině nepočítá.

41. Zlatá stuha juniorů
Mikkel B. Andersen (Dánsko)
Nikolaj B Jakobsen (Dánsko)
bude doplněno (Velká Británie)
bude doplněno (Velká Británie)
Richard Geyer (Německo)
Michael Härtel (Německo)
Steven Mauer (Německo)
Roland Benkö (Maďarsko)
Nicolas Vicentin (Itálie)
Damian Drózdz (Polsko)
Adrian Gala (Polsko)
bude doplněno (Polsko)
Kacper Woryna (Polsko)
Žiga Kovačič (Slovinsko)
Nick Škorja (Slovinsko)
Patrik Búri (slovensko)
Michal Tomka (Slovensko)
Stanislav Mělničuk (Ukrajina)
Zdeněk Holub (Česká republika)
Eduard Krčmář (Česká republika)
Patrik Mikel (Česká republika)
Josef Novák (Česká republika)
Ondřej Smetana (Česká republika)
Michal Škurla (Česká republika)

Oproti juniorskému podniku skrývá Zlatá přilba o poznání více hádanek. Jednou z nich však není jistě informace, o kterého z chorvatských závodníků mají pardubičtí pořadatelé zájem. Jurica Pavlic jel minulý rok v Pardubicích finále a po sestupu Grudziadze z polské ekstraligy nemá příliš plný kalendář.

Vážné zranění Darcyho Warda se postavilo do cesty jeho návratu do Pardubic, odkud před dvěma lety odjížděl se zlatou trofejí. Polské prvoligové povinnosti patrně budou mít Troy Batchelor, Max Fricke a Dakota North, a tak by Evžen Erban mohl ukázat třeba Daveyho Watta. Rohan Tungate, který měl o start v Pardubicích enormní zájem, je už na podmínkách domluven.

Zlatá přilba si již zajistila příjezd hvězdného Nielse Kristiana Iversena a vítěze z roku 2008 Hanse Andersena. Zbývá ještě jedno místo pro borce z Jutského poloostrova, první volbou se zdá být Peter Kildemand, objevují se však výrazně protichůdné informace o ochotě dánského showmana přijet na východ Čech a představit se na dráze, která tolik dává vyniknout Kildemandovu nespoutanému stylu.

Dánů je však „na trhu“ dostatek, a tak není vyloučeno, že do startovní listiny vskočí ještě někdo další. Kenni Larsen byl v minulém roce jezdcem Zlaté přilby Pardubice, má tedy ke klubu blízko, Kenneth Kruse Hansen a Nicolai Klindt mají o start zájem a k dispozici budou i mladíci ze sobotního finále Mistrovství světa juniorů, ať už se jedná o Mikkela Becha či jeho kolegy z dánského nároďáku. Se Zlatou přilbou byl spojován i Patrick Hougaard.

Joonas Kylmäkorpi letos jezdí ve švédských barvách a navíc po zranění z dánské ligy již ukončil sezonu, a tak se jedinou volbou na finské místo zdá být Timo Lahti.

Ve startovní listině registrujeme hned tři německé závodníky, po letech se vrací Martin Smolinski a s ním budou početné německé zástupy na tribunách bavit ještě Tobias Busch a Kevin Wölbert. Startoval měl i Christian Hefenbrock, avšak ten byl z víkendového německého individuálního finále vrtulníkem transportován do nemocnice.

Kontrakt s Pardubicemi již stvrdil stvrdil vítěz z roku 2005 Scotty Nicholls, přestože je stále ve hře varianta, že držitel rekordních sedmi britských titulů pojede v Polsku za Ostrów finále první ligy. Druhým Britem na startu bude v Pardubicích dobře známý bojovník Ben Barker, který se vrací po zranění páteře a je prý momentálně ve skvělé formě. Ještě jedno místo pro Brita je k dispozici, staronový účastník Grand Prix Chris Harris údajně nejeví o závod zájem, a tak by se podobně jako při Zlaté stuze mohlo dostat na Roberta Lamberta.

Ještě se dvěma Poláky se počítá do startovní listiny, jedním z nich se zdá být Bartosz Zmarzlik, čerstvý postupující do Grand Prix. Na další místo je nepočítaně variant, mohlo by se snadno jednat o trápícího se Krzysztofa Kasprzaka nebo o Piotra Protasiewicze či Krzysztofa Buczkowského. V případě vyřazení Ostrówa by o závod jistě stál milovník pardubického oválu a dvojnásobný vítěz slavné trofeje Rune Holta.

Minulý rok si pardubičtí pořadatelé stěžovali na finanční nároky Emila Sajfutdinova a bratrů Lagutových. Sajfutdinov a starší z bratrů Lagutových Grigorij jedou v Polsku play-off, avšak Artem je volný. Je tedy možné předpokládat, že lídr GTZ Grudziadz dostal od Evžena Erbana nabídku i letos. Pokud by Artem Laguta do Pardubic přicestoval, stal by se z něj jeden z hlavních favoritů celého závodu.

K Andreasu Jonssonovi a Peteru Ljungovi lákají organizátoři ještě jednoho Švéda, Evžen Erban se byl o víkendu v Rybniku podívat na čtveřici Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Kim Nilsson a Linus Sundström. Zatímco první dva budou za Daugavpils patrně startovat ve finále polské první ligy, duo Nilsson a Sundström je plně k dispozici.

Přestože Greg Hancock nemá v termínu Zlaté přilby žádné polské ligové povinnosti, v aktuální startovní listině jej nenacházíme.

Mezi českou sestavou bude chybět Václav Milík, jenž bude se Spartou Wroclaw bojovat o ekstraligové medaile. Kontumace v semifinále výrazně přiblížila Lublin vyřazení z polské druhé ligy a přiblížila Aleše Drymla ke startu v domácím podniku. Josef Franc se s největší pravděpodobností nestihne přepravit ze závěrečného finále Mistrovství světa na dlouhé dráze ve Francii dostatečně včas, aby stihl zsaáhnout do závodu. Ligovými povinnostmi je vázán i Eduard Krčmář, ale ten nyní v ambciozním Gdaňsku čerstvě vypadl ze sestavy. U čísla 36 stále chybí jméno Hynka Štichauera. Možnými adepty na volné vesty by mohli být Jan Holub nebo Zdeněk Simota.

67. Zlatá přilba města Pardubic
bude doplněno (Austrálie)
bude doplněno (Austrálie)
Fritz Wallner (Rakousko)
bude doplněno (Chorvatsko)
Hans N. Andersen (Dánsko)
Niels Kristian Iversen (Dánsko)
bude doplněno (Dánsko)
bude doplněno (Finsko)
Benjamin Barker (Velká Británieú
Scott Nicholls (Velká Británie)
bude doplněno (Německo / Velká Británie)
Tobias Busch (Německo)
Martin Smolinski (Německo)
Kevin Wölbert (Německo)
Norbert Magosi (Maďarsko)
Nicolas Vicentin (Itálie)
Patryk Dudek (Polsko)
bude doplněno (Polsko)
Grzegorz Walasek (Polsko)
bude doplněno (Polsko)
bude doplněno (Rusko)
Denis Štojs (Slovinsko)
Matej Žagar (Slovinsko)
Andreas Jonsson (Švédsko)
Peter Ljung (Švédsko)
bude doplněno (Švédsko)
Stanislav Mělničuk (Ukrajina)
Gino Manzares (USA)
Zdeněk Holub (Česká republika)
Aleš Dryml (Česká republika)
Matěj Kůs (Česká republika)
Martin Málek (Česká republika)
bude doplněno (Česká republika)
Tomáš Suchánek (Česká republika)
bude doplněno (Česká republika)

foto: Petr Makušev (sportphoto.cz)

Máte k tomu co říct?